به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، این تفاهمنامه با هدف توسعه زیرساختهای لازم در کشور برای تولید برق تجدیدپذیر در خراسان رضوی و همچنین توسعه زنجیره تولید تجهیزات تجدیدپذیر و ترویج فرهنگ عمومی بهینهسازی و ارتقای بهرهوری برق از طریق تدوین برنامههای راهبردی و انجام اقدامات مشترک در سطح مشترکان برق خانگی، اداری و صنعتی خراسان رضوی و حمایت از مشارکت بخش خصوصی در این حوزهها به امضا رسید.
معاون وزیر نیرو در این مراسم گفت: این تفاهمنامه برای سرعت بخشیدن به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر در سطح خراسان رضوی امضا شده که امیدواریم بتوانیم با توجه به ظرفیت بسیار خوب در این استان در تامین انرژیهای تجدیدپذیر به توسعه این قبیل نیروگاهها در این استان کمک کنیم.
محمود کمانی افزود: دولت سیزدهم برنامه ساخت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر را در برنامه دارد. امیدواریم که بتوانیم با همکاری شرکتهای برق منطقهای خراسان، توزیع نیروی برق مشهد و استان و ارگانهای مربوطه و از طریق سرمایهگذاری بخش خصوصی به احداث نیروگاههایی با انرژی تجدیدپذیر در کشور دست پیدا کنیم.
یعقوبعلی نظری، استاندار خراسان رضوی نیز گفت: موضوع انرژیهای پاک و به خصوص برق موضوع بسیار مهمی است. ما در استان به این نوع انرژی پاک نیاز داریم.
وی گفت: خراسان رضوی در این زمینه ظرفیتهای خیلی خوبی دارد. این ظرفیتها در حوزه تامین انرژیهای پاک از جمله انرژیهای بادی و خورشیدی دیده میشود. علاوه بر این شرکتها و سرمایهگذاران بسیار خوبی در سطح استان حضور دارند که میتوانند در تامین زیرساختها و امکانات همکاریهای لازم را داشته باشند. امید است با امضای این تفاهمنامه مسیر و نقشه راه تامین انرژیهای پاک و تجدیدپذیر مشخص شود.
همچنین حسین محمودی، مدیرعامل شرکت برق منطقهای خراسان، با اشاره به اهتمام و برنامهریزی این شرکت برای توسعه و جذب سرمایهگذاری برای ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر گفت: شرکت برق منطقهای خراسان بیش از ۵۶۰۰ مگاوات ظرفیت احداث نیروگاه خورشیدی در استان را شناسایی و شرایط اتصال به شبکه آنها را تعیین و برای سازمان ساتبا ارسال کرده است.
وی خاطرنشان کرد: این شرکت در این زمینه آمادگی تسهیل شرایط برای سرمایهگذاری بخش خصوصی را دارد.
افتتاح اولین نیروگاه ۲۰۰ کیلوواتی انشعابی خراسان رضوی در کاشمر
همچنین در این سفر مرحله نخست اولین نیروگاه ۲۰۰ کیلوواتی انشعابی خراسان رضوی در کاشمر به بهرهبرداری رسید.
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق در مراسم مربوط به افتتاح این نیروگاه عنوان کرد: اینکه برای نخستین مرتبه یک مجموعه پرورش طیور برای افتتاح اولین نیروگاه ۲۰۰ کیلوواتی انشعابی در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر ورود کرده جای خرسندی دارد. این نیروگاه در زمینی به مساحت ۱۰۰۰ متر مربع و با اعتبار چهار میلیارد تومان افتتاح شد که در مرحله نخست ۱.۵ مگاوات برق تولید میکند. ۲ مرحله دیگر این نیروگاه نیز در دست احداث است.
کمانی تصریح کرد: برای توسعه این نیروگاه آماده هرگونه همکاری جهت صدور مجوزهای لازم هستیم. تنها شرط ما این است که دوره احداث آن کوتاه باشد و تا پیک ۱۴۰۱ به بهرهبرداری برسد.
وی با بیان اینکه نیروگاههای انشعابی در سطح کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است، اظهار کرد: مشکلاتی که نیروگاهها با سوخت فسیلی دارد، نیروگاههای فعال با انرژیهای خورشیدی ندارد.
کمانی با اشاره به اینکه مشکل تامین سوخت، آلودگی و مصرف آب از مشکلات نیروگاههای فسیلی است، به برنامههای دولت برای توسعه نیروگاههای خورشیدی پرداخت و افزود: طی چهار سال دولت سیزدهم برنامه توسعه ۱۰ هزار مگاواتی نیروگاههای انرژیهای تجدیدپذیر را در دستور کار داریم.
معاون وزیر نیرو اضافه کرد: با توجه به مجوزی که شورای اقتصاد صادر کرده، امسال سرمایهگذاری برای راهاندازی ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی به مناقصه گذاشته شده است. تاکنون مرحله اول مناقصه انجام شده که پس از ارزیابی شرکتها و استعلام قیمت برای ساختگاهها ارسال و پس از برنده شدن با آنها قرارداد منعقد و به تدریج کار احداث نیروگاهها شروع میشود.
کمانی همچنین در خصوص توسعه شهرکهای خورشیدی گفت: بر اساس تفاهمنامهای که با مجموعه سازمان شهرکهای صنعتی به امضا رسیده، ضمن اینکه داخل شهرکها فضاهایی برای این منظور اختصاص خواهد یافت، شهرکهای جدیدی نیز برای احداث نیروگاههای خورشیدی راهاندازی میشود.
وی بیان کرد: در حال حاضر فقط یک درصد برق مورد نیاز کشور از نیروگاههای خورشیدی تامین میشود که رقم پائینی است. امیدواریم با احداث نیروگاههای تجدیدپذیر و تولید ۱۰ هزار مگاوات برق طی چهار سال سهم تجدیدپذیرها در تامین انرژی کشور به ۱۰ درصد افزایش یابد.
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق(ساتبا) ادامه داد: با توجه به اینکه در تامین و تولید برق در کشور با کمبود مواجه هستیم، باید با روشهای دیگری در ایام پیک مصرف این کمبود را تا حدودی جبران کنیم ولی در درازمدت لازم است احداث نیروگاههای جدید به خصوص نیروگاههای انرژی تجدیدپذیر در دستور کار قرار گیرد.
وی به صرفه نبودن قیمت فروش برق را از مهمترین معضلات صنعت برق کشور دانست و گفت: علیرغم اینکه در حال حاضر برق را با یارانه بسیار زیادی از مجموعههای مختلف خریداری میکنیم ولی درآمد آن کفاف توسعه سرمایهگذاری بخش خصوصی برای توسعه نیروگاه را نمیدهد و برای همین لازم است از طریق دیگر این هزینهها جبران شود.
کمانی خاطرنشان کرد: هر چند وزارت نیرو نسبت به سال گذشته برای عبور از پیک برق برنامهریزی کرده و قرار است ۵۰۰۰ مگاوات برق به ظرفیت تولید کشور اضافه شود ولی پیشبینی میشود امسال در پیک مصرف حدود ۱۰ هزار مگاوات کمبود برق داشته باشیم.
وی ادامه داد: علیرغم اینکه ۱۲ هزار مگاوات نیروگاههای برقآبی در کشور فعال است اما به دلیل کاهش نزولات جوی امکان استفاده از توان این نیروگاهها در تمام ایام سال نیست. از همین رو امسال وزارت نیرو تدبیری اندیشیده که بر مبنای آن بتوان حداکثر استفاده از نیروگاههای برقآبی را در دوره پیک تابستان داشت.
معاون وزیر نیرو تاکید کرد: باید توجه داشت تامین برق مورد نیاز از طریق احداث نیروگاههای بزرگ با انرژی فسیلی برای کشور صرفه اقتصادی ندارد و توسعه آن هم امکانپذیر نیست.
کمانی با بیان اینکه در حال حاضر در تامین سوخت نیروگاهها به خصوص در ناحیه خراسان به دلیل اینکه این منطقه منابع گازی کمتری دارد با مشکل مواجه هستیم، تصریح کرد: برای رفع این مشکل باید با سرعت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر حرکت کرد.