بهگزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، "علیرضا نصراللهی" در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره جزئیات ساخت توربین ملی اظهار داشت: ساخت توربینهای کلاس E در کشور به اوایل دهه 80 برمیگردد، تاکنون با انتقال تکنولوژی ساخت توربین بخار 160 مگاواتی کلاس E از شرکتهایی مثل زیمنس توانستهایم نسل نیروگاههای سیکل ترکیبی کلاس E را در کشور بومی سازی کنیم. از سال 95 مذاکرات مفصلی برای انتقال تکنولوژی نسل جدید توربینهای سیکل ترکیبی به داخل کشور انجام شد که ثمره آن انعقاد قرارداد احداث 5 هزار مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی کلاس F است که راندمان بسیار بالاتری دارند و همزمان فرایند مهندسی روی توربین ملی نیز آغاز شده است.
صفر تا صد ساخت نیروگاه با توربین ملی در ایران
وی افزود: در نیروگاههای قبلی دانش مهندسی توربین گاز در اختیار شرکتهای ایرانی قرار نداشت و صرفاً فرآیند انتقال تکنولوژی برای ساخت توربین و مدرنیزه کردن توربینهای قبلی انجام میگرفت ، اما اکنون صفر تا صد ساخت توربین ملی توسط مجموعهای از متخصصان ایرانی انجام میشود، در این مدل توربین طراحی و مهندسی برای ساخت توربین با ظرفیتهای 220 تا 232 مگاوات انجام شده و ساخت تجهیزات اصلی توربین تقریبا تمام شده بطوریکه قطعات آزمایشگاهی این مجموعه ساخته و در آزمایشگاههای معتبر دنیا تستهای لازم را با موفقیت گذرانده اند.
تمام جزئیات ساخت توربین ملی
مجری طرح نیروگاههای سیکل ترکیبی شرکت برق حرارتی تصریح کرد: راندمان توربینهای گازی کلاس E حدود 34 درصد بود و در مدل ارتقا یافته به نزدیک 35.5 درصد رسیده است. در نسل جدید توربین این عدد تا حدود 40 درصد رشد داشته است که این اتفاق بزرگی است.
نکته دیگر اینکه محفظه احتراق این توربین با کیفیت بسیار بالا و کاملاً در راستای حفظ محیط زیست طراحی شده است. اگرچه توربینهای قبلی نیز به لحاظ استاندارد مورد تائید سازمان حفاظت محیط زیست بودند ولی آلایندگی توربین ملی بهمراتب پایینتر است.
اخذ تائیدیه EIA از سازمان حفاظت محیط زیست
وی در ادامه با بیان اینکه یکی از مناطقی که به لحاظ میزان تولید و مصرف برق دارای اهمیت بسیار است استان تهران و بالاخص شهر تهران میباشد ، تصمیم بر آن شد تا نیروگاه با توربین ملی بعنوان اولین پروژه در این شهر احداث گردد، گفت: گزارش مقدماتی طرح احداث نیروگاه با استفاده از توربین ملی مورد استقبال سازمان حفاظت محیط زیست کشور قرار گرفته و بعد از اخذ مصوبه گزارش EIA از سازمان حفاظت محیط زیست ، این نیروگاه در محل نیروگاه بعثت فعلی نصب میشودکه این یک قدم بسیار بزرگ برای کل کشور است.
ارتقای راندمان 20 با 58 درصد
نصراللهی افزود: نکته مهم اینکه نیروگاه بعثت بسیار قدیمی بوده و عملا تجهیزات آن دچار فرسودگی شده است که میبایست هرچه زودتر از مدار تولید خارج شود ، چه بهتر که با یک نیروگاه مدرن این اتفاق را رقم بزنیم، یعنی نیروگاهی با راندمان حدود 20 درصد را با نیروگاه با راندمان 58 درصد جابجا کنیم.
صرفهجویی در مصرف آب
وی یادآور شد: موضوع دیگر از مزیتهای جایگزینی نیروگاه بعثت با نیروگاه نسل جدید کاهش مصرف آب میباشد . بدین صورت که بدلیل نوع تکنولوژی استفاده شده در برجهای خنک کن این نیروگاه میزان مصرف آب بالایی در نیروگاه وجود دارد که با احداث نیروگاه سیکل ترکیبی مصرف آب در نیروگاه حدود 8 درصد مصرف فعلی شده و بالغ بر 90 درصد صرفهجویی آب در منطقه جنوبی شهر تهران خواهیم داشت.
راندمان نیروگاه بعثت 2.5 برابر میشود
مجری طرح نیروگاههای سیکل ترکیبی شرکت برق حرارتی با اعلام اینکه بطور کلی راندمان نیروگاه بعثت 2.5 برابر میشود، ابراز امیدواری کرد که هرچه زودتر عملیات احداث نیروگاه جدید و همزمان از مدار خارج کردن واحد های قدیمی نیروگاه بعثت را داشته باشیم.
وی توضیح داد: پروژه در دو فاز طراحی شده ، فاز اول بخش گاز نیروگاه با ظرفیت حدود 220 مگاوات احداث خواهد شدکه مدت زمان راهاندازی از زمانی که زمین را تحویل پیمانکار بدهیم 24 ماه است، برای بخش بخار نیز 36 الی 40 ماه زمان در نظر گرفته میشود.
نصراللهی یادآور شد: هر 3 واحد موجود نیروگاه بعثت را یکباره از مدار خارج نمیکنیم، باید تکتک این اتفاق بیفتد، ابتدا اولین واحد بخار از مدار خارج میشود، به محض اینکه واحد گازی با ظرفیت نامی 220 مگاوات وارد مدار شد شروع به خارج کردن واحدهای 2 و 3 میکنیم و همزمان با آن بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی احداث میشود.
200 میلیون یورو هزینه برای یک نیروگاه 330 مگاواتی
مجری طرح نیروگاههای سیکل ترکیبی شرکت برق حرارتی هزینه ساخت این نیروگاه 330 مگاواتی را حدود 180 تا 200 میلیون یورو به قیمت امروز عنوان کرد.
مصرف سوخت به 70 هزار متر در ساعت کاهش مییابد
وی خاطرنشان کرد: نیروگاه 200 مگاواتی بعثت با راندمان 27 درصد اگر تبدیل به سیکل ترکیبی شود علاوه بر اینکه نزدیک 115 مگاوات به ظرفیت تولید برق اضافه میگردد، شاهد کاهش مصرف سوخت خواهیم بود.