دبیر اجرایی و عضو شورای سیاستگذاری دومین جشنواره ملی فیلم و عکس جلوههای آب میگوید: برگزارکنندگان این جشنواره سیاستهای وزارت نیرو را در راستای مدیریت مصرف بهینه و بازچرخانی آب بهطور جدی دنبال میکنند.
"سیداکبر بنیطباء" دانشجوی مقطع دکتری آیندهپژوهی است. وی با بیش از 20 سال سابقه و تجربه در صنعت آب و فاضلاب، اکنون مشاور مدیرعامل و مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان است.
وی پیرامون دومین جشنواره ملی فیلم و عکس جلوههای آب که روزهای 7 تا 10 اردیبهشتماه 94 در اصفهان برگزار شد، به پرسشهای ما به شرح زیر پاسخ داده است.
* بهعنوان نخستین پرسش، چه اتفاقی موجب شد تا جشنوارهای با موضوع آب برگزار شود؟
تاکنون در سطح جهان جشنوارهای که با موضوع جلوههای آب در قالب هنر و با موضوع مدیریت مصرف آب باشد، کلید نخورده است. بر این اساس، جشنواره ملی فیلم و عکس جلوههای آب آغاز بهکار کرد و طبیعی است هنگامی که بخواهد کار جدیدی اتفاق بیفتد، با برخی از مشکلات روبرو خواهد شد.
* چه چالشهایی در برگزاری نخستین جشنواره وجود داشت که مطلوب برگزارکنندگان آن نبود؟
یکی از مشکلات در جشنواره نخست، عدم بهرهگیری از آثار برگزیده برای ارسال به جشنواره بود. با توجه به کیفیت نوع آثار ارایهشده، قرار شد تمهید بیشتری اتخاذ شود تا با استفاده از ظرفیت ایجادشده با زبان هنر، در راستای مدیریت مصرف بیشتر کار کنیم. دومین موضوع، عدم درگیری سازمانها و نهادهای فرهنگی با جشنواره بود که موجب شد جشنواره فراگیری مطلوبی نداشته باشد.
* ویژگیهای جشنواره دوم چه بود؟
از مزایای خوب جشنواره این بود که باوجود اینکه یک موضوع جدید و بدیع بود، آثار رسیده در سطح ملی در قالب فیلم، عکس و مستندهای داستانی بسیار قابل توجه بود. همین موضوع مسئولان استان اصفهان را بر آن داشت تا نسبت به تداوم و استمرار این جشنواره تلاش کنند و در دومین دوره در بخش جنبی آن، آثار خواهرخواندههای اصفهان نیز به جشنواره راه پیدا کند و این از نقاط قوت جشنواره درمقایسه با دوره نخست بود. امیدواریم اتفاقهای خوبی در آینده رخ دهد و با همت و تلاش هنرمندان، این جشنواره ثمره خوبی برای رفع چالشهای جامعه داشته باشد.
* آیا برنامهای برای برگزاری این جشنواره بهصورت بینالمللی در آینده وجود دارد؟
بله؛ ما با جدیت نسبت به بینالمللی شدن جشنواره اهتمام میورزیم و به همین دلیل، دبیرخانه دایمی جشنواره در خانه فرهنگ آب شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان دایر شده و فعالیت خود را بهصورت وسیع آغاز کرده است. در این جشنواره سازمانهای مرتبط فرهنگساز اعم از صدا و سیما، شهرداری، سازمان حفاظت محیط زیست، مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان، دبیرخانه بینالمللی یونسکو، اتاق بازرگانی و حوزه هنری که بهنوعی بهطور مستقیم نسبت به امر مدیریت مصرف آب اهتمام میورزند، مشارکت دارند تا بهصورت هدفمند دغدغه امروز کشور که موضوع مقابله با خشکسالی است را با زبان هنر بیان کنند و در حوزه مدیریت مصرف راهکارهای عملی ارایه دهند.
* برای خلق اثر، چه موضوعهایی بیشتر مدنظر برگزارکنندگان جشنواره است که باید هنرمندان به آن توجه بیشتری کنند؟
مدیریت مصرف یکی از موضوعهایی بود که شاید اگر در جشنواره نخست بهصورت شفاف در اهداف آن بیان میشد، نتایج مطلوبی داشت. در دوره نخست، آثار رسیده نگاه و رویکرد ملی نداشت و بیشتر در حوزه آبرسانی و بهرهگیری از ظرفیت موجود منابع آبی بود و به معضل کمآبی که دغدغه اصلی کشور و جهان است، پرداخته نشده بود. مدیریت مصرف بهینه آب و استفاده بهینه از منابع موجود در کشاورزی، صنعت و شرب قابل تامل است و این دغدغه با توجه به شرایط اقلیمی و کاهش بارشهای جوی در بخش اعظمی از کشور بیشتر موردتوجه است. همچنین سیاست وزارت نیرو در راستای مدیریت مصرف بهینه و بازچرخانی آب بهطور جدی دنبال میشود.
* هنرمندان چگونه میتوانند چالشهای جامعه را در قالب هنر به تصویر بکشند؟
بر هیچ کس پوشیده نیست که موثرترین زبان اثرگذار یک موضوع، هنر است. استفاده از ظرفیت هنرمندان مجرب در سطح ملی و همینطور در استان اصفهان که مهد تمدن و هنر است، میتواند میزان تاثیر این دغدغه را در سطح جامعه بیشتر تبیین کند. همچنین مسئولان و مردم را به تغییر رفتار و اصطلاحهای ابزاری در استفاده از آب تجدیدپذیر ترغیب کنند تا از این نعمت الهی بهتر و بیشتر استفاده شود.
* به عقیده شما، فاصله زمانی بین جشنواره نخست و دومین دوره موجب نشد که برخی از هنرمندان تصور کنند این جشنواره تداومی نخواهد داشت؟
خیر؛ برگزاری نخستین دوره خواه ناخواه نشان از تداوم آن داشت. شاید بهتر بود که در دوره نخست اشارهای هم به دوره دوم میشد که متاسفانه این کار انجام نشد. شرایط امروز در جهان و معضل کمآبی جهانی به نحوی است که این موضوع بهعنوان یک دغدغه جدی مورد اهتمام شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان قرار گرفته است تا کاستیهای گذشته مرتفع شود و به بهترین نحو ممکن، شرایطی را برای هنرمندان فراهم کنیم تا نسبت به موضوع آب نهایت سعی و تلاش صورت گیرد. مسئولان شرکت آب و فاضلاب از این بابت قول میدهند که هیچ کوتاهی در نحوه همکاری و بهرهگیری از ظرفیتهای هنری هنرمندان نداشته باشند و شرایطی را فراهم کنند تا انگیزه آنان افزایش پیدا کند. ما روزهای خوبی را برای این جشنواره تصور میکنیم و امیدواریم که با همت و تلاش مسئولان و هنرمندان، این امر تحقق پیدا کند.
* بهعنوان پرسش پایانی؛ برای اینکه پس از جشنواره نظرهای هنرمندان را به ایده تبدیل کنید و بهکار گیرید و برای ارتباط بیشتر با هنرمندان چه برنامههایی دارید؟
یکی از راههای ارتباط با هنرمندان، ایجاد "خانه فرهنگ آب" در پایتخت فرهنگ و تمدن اسلامی است که ابتکاری بینظیر و جدید در سطح کشور است. امیدواریم خانه فرهنگ بتواند محل تبادل افکار در حوزه صنعت، آب و فاضلاب و حوزه هنری باشد و شرایط استفاده از زبان هنر در این زمینه بیشتر فراهم شود.