وزیر نیرو از برخورداری 100 درصدی جمعیت شهری و 86 درصدی جمعیت روستایی ایران از آب شرب سالم و بهداشتی خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو (پاون)، مهندس "مجید نامجو" روز سه شنبه (امروز) در آیین گشایش هشتمین اجلاس شورای حکام مرکز منطقهای مدیریت آب شهری – تهران، که در محل حوزه ستادی وزارت نیرو برگزار شد، با اشاره به برگزاري موفقيت آميز اجلاس اخیر سران کشورهای غیرمتعهد در تهران با حضور 38 ریيس جمهوری، نخست وزير يا پادشاه، 50 وزير امور خارجه و 38 كشور در سطح معاون وزير، مشاور و فرستاده ويژه و در مجموع با مشاركت 120 هيات عالي رتبه بين المللي شامل دوسوم كشور هاي جهان، شکل گیری مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری (زیرپوشش یونسکو) را زمینه ساز همکاری های کشورها و سازمان های عضو این شورا در چارچوب ماموریت ها و اهداف این مرکز دانست.
وی همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و کشورها و سازمان های عضو این شورا را نشان دهنده یک الگوی موفق در توسعه و گسترش همکاری های بین کشوری چه در سطح بین المللی و چه منطقه ای خواند و گفت: در طی ده سال گذشته این همکاری توانسته است روندی رو به رشد از خود بخصوص در زمینه ظرفیت سازی به نمایش گذاشته و در نتیجه زمینه مناسبی جهت انتقال تجربه کشورها و سازمان های عضو را در زمینه مدیریت منابع آب فراهم کند.
وی اين دستاورد بزرگ را حاصل تلاش های وزیران آب و انرژی كشورهاي عضو شوراي حكام دانست و ادامه داد: با آگاهي از مشکلات و چالش های منابع آب در منطقه، ضرورت ارتقاي فعاليتهاي مربوط به مديريت آب چه در بعد حوضه شهری و چه غیر شهری درک شده است و سعی کرده ایم تا با توسعه همکاری های منطقه ای، راه حل هایی برای این چالش ها پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه بخش هیدرولوژی یونسکو از اوایل دهه نخست قرن بیست و یکم به تاسیس مراکز درجه 2 آب در پنج قاره جهان اقدام کرده است، ادامه داد: هم اکنون تعداد این مراکز به بیش از 22 عدد رسیده است و خوشبختانه به علت موفقیت این مراکز، هر ساله درخواست برای تاسیس این مراکز در دیگر کشورها در حال افزایش است.
وی اظهار داشت: اندیشه تاسیس یک نهاد آب منطقهای از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران مطرح شد که بتواند با استفاده از پتانسیلهای منطقه و جلب همکاریهای بینالمللی، توسعه ظرفیتها و مسیر حل و فصل مسایل و مشکلات مدیریت آب را فراهم کند.
وی گفت: مركز منطقهاي مديريت آب شهري یکی از نخستین مراکز درجه دو یونسکو است که در سال 2002 در ایران راه اندازی و شورای حکام این مرکز تاکنون موفق به برگزاری هفت اجلاس شده است.
وی گفت: از اجلاس هفتم شوراي حكام که در اردیبهشت 89 در تهران برگزار شد تاكنون، براساس برنامههاي مصوب اعضاي شورا، با تمام توان تلاش کرده ایم تا با انجام فعاليتهاي مختلف در کشورهای منطقه رسالت خود را انجام دهیم.
وی برخی از این اقدام ها را شامل برگزاری نشست ها و دورههای آموزشی مختلف در خصوص مسایل و مشکلات بخش آب در منطقه از قبیل سیلاب، آثار تغییر اقلیم در مدیریت منابع آب، مسایل و مشکلات آب شهری و خشکسالی عنوان کرد.
وی پیشنهاد مهم راه اندازی برنامه ابتکار عمل بین المللی خشکسالی (IDI) به یونسکو در نوزدهمین مجمع عمومی یونسکو-IHP در ژوین 2010 و تلاش در راه اندازی آن در ایران را از جمله فعالیت های دیگر این مرکز عنوان کرد که با همکاری موثر وزارت نیرو صورت گرفته است.
وی ادامه داد: شرکت در بیستمین مجمع عمومی یونسکو-IHP در ژوئن 2012 ضمن اینکه باعث شد تا مرکز به ارایه فعالیت های خود در طی دو سال گذشته بپردازد، این امکان نیز فراهم آمد تا وزارت نیرو و مرکز بتوانند از فعالیت های انجام شده برنامه ابتکار عمل بین المللی IDI در طی دو سال گذشته دفاع کنند و این برنامه به طور رسمی در اختیار ایران قرار بگیرد.
وی ابراز امیدواری کرد: این برنامه بین المللی بتواند با همکاری یونسکو-IHP و سایر سازمان های بین المللی و همچنین کشورهای مبتلا به خشکسالی، باعث همکاری های علمی، پژوهشی در زمینه مدیریت خشکسالی شود.
وی سال 2013 را مصادف با پایان دوره دوم پنجساله فعاليتهاي مركز دانست و گفت: مرکز از سال 2013 وارد سومین دوره پنج سال خود می شود که لازم ميدانم اين موفقيت را كه حاصل پشتيبانيهاي شما اعضاي شوراي حكام و تلاش همه همكاران مركز است، تبريك عرض کنم.
وی ادامه داد: با توجه به همزماني اين دوره با دوره فاز هشتم IHP، امیدوار هستیم كه در آغاز دوره سوم شاهد چنين ارزيابي مثبتي از فعاليتهاي اين نهاد منطقهاي باشيم.
وی سپس با اشاره به اجلاس شورای جهانی آب که مارچ سال 2011 میلادی در شهر مارسی فرانسه برگزار شد، گفت: یکی از موارد مهمی که در این گردهمایی به آن پرداخته شد، "امنیت آبی" است و به همه کشور های جهان توصیه شد که در دهه آینده به آن توجه کنند.
وی ادامه داد: مسایل مختلفی که در این اجلاس مطرح شد، نشان دهنده وضعیت وخیمی است که جهان در دهه پیش رو در رابطه با آب و محیط زیست با آن مواجه خواهد شد.
نامجو گفت: یکی از مسایل مهم "تغییر اقلیم" و بلایای ناشی از آن است که امنیت آبی کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار خواهد داد زیرا منابع آب جهان تحت تاثیر گرمایش جهانی و تغییر اقلیم در حال تغییر کمی و کیفی است.
وی ادامه داد: در یک طرف جهان مانند شرق آسیا کشورها با طوفان ها و سیلاب های مرگبار در حال جدال هستند و در طرف دیگر مانند خاورمیانه و آفریقا و حتی اروپا و آمریکا وقوع خشکسالی های طولانی مدت باعث شده است که خسارت های سنگین اقتصادی و انسانی به کشورها وارد شود.
وی با اذعان به اینکه منطقه ما نیز یک منطقه خشک و نیمه خشک است و بیش از دیگر مناطق جهان تحت تاثیر این پدیده مخرب قرار گرفته است، گفت: کاهش بارندگی و برف، افزایش تبخیر به دلیل افزایش گرمایش جهانی، کاهش حجم رودخانه ها و دریاچه ها، افزایش مصرف آب شهری و دیگر آثار منفی زیست محیطی نشان دهنده وضعیت وخیمی است که جهان و منطقه ما با آن روبرو است.
وی همچنین با اشاره به مصرف بیش از اندازه منابع آب و تبدیل آنها به فاضلاب، ادامه داد: آب های جهان بیش از پیش در حال از دست دادن کیفیت سالم خود است و الودگی آب ها به عنوان یک مشکل بزرگ خود را نشان می دهند.
وی کمبود منایع آب و نیاز روزافزون کشورها به آب را عامل چالش ها و منازعه های منطقه ای در حال رشد دانست و گفت: این موضوع روابط سیاسی کشورهای دارای آب های مشترک را تحت تاثیر قرار می دهد.
نامجو با بیان اینکه هماكنون 22 كشور وجود دارد كه سرانه آب شيرين تجديدشونده آنها كمتر از یکهزار مترمكعب در سال است، گفت: اگر يك كشور از حدود یکهزار و 700 مترمكعب به ازاي هر نفر كمتر آب در اختیار داشته باشد، با تنشهاي ادواري روبهرو خواهد شد.
وی ادامه داد: متاسفانه آمار های سازمان ملل نشان می دهد که یک میلیارد نفر از مردم جهان به آب شرب سالم دسترسی ندارند و پنج میلیارد نفر از مردم جهان در شرایطی زندگی می کنند که فاضلاب غیر تصفیه شده به منابع آب آنها وارد می شود.
وی با بیان اینکه قطعا قاره آسیا به عنوان بزرگترین و متنوع ترین قاره جهان دارای شرایط سخت تری است، گفت: بر اساس آمارهای بخش آب سازمان ملل، 62 درصد از کل جمعیت جهان بدون دسترسی به منابع آب کافی و 74 درصد از جمعیت کل جهان بدون بهداشت مناسب، در آسیا زندگی می کنند.
به گفته وی، مواجهه و مقابله با چالشهای مذکور مسئولیت کشورهای منطقه را سنگین کرده و ضرورت ارتقای سطح همکاریهای منطقهای برای مواجهه و مقابله با این چالشها را افزایش می دهد.
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با توجه به توجهات عمیق مقام های عالی رتبه سیاسی خود به آب و مدیریت آن، در طی سالهای اخیر تلاش های مضاعفی را در جهت "توسعه ظرفیت های سازه ای" و "توسعه ظرفیت های غیر سازه ای بخصوص در زمینه آموزش و آگاهی های عمومی" برداشته است.
وی ادامه داد: احداث زیرساختهای بنیادی مانند سازههای سنگین تامین آب و دیگر سامانههای بهسازی و توزیع آب اعم از سدها، شبکههای آبیاری و توزیع آب و آبرسانی زمانی به بهرهوری مناسب میرسد که اقدام های مدیریت تقاضا، مدیریت مصرف و روشهای جامع مدیریتی و برنامهای متناسب و همپای هم پیشرفت کند.
وی اضافه کرد: با اجرای پروژه های بزرگ سد سازی و ذخیره آب، سامانه های انتقال و توزیع و توسعه و نوسازی شبکه آب شهری، هم اکنون 100 درصد جمعیت شهری ایران و 86 درصد جمعیت روستایی به آب سالم دسترسی دارند و با مطالعه و اجرای شبکه های دفع و تصفیه فاضلاب هم اکنون 40 درصد جمعیت شهری و هفت درصد جمعیت روستایی دارای سامانه بهداشتی تصفیه فاضلاب هستند که خوشبختانه این روند با شتاب ادامه دارد.
رییس شورای حکام مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری در ادامه ضمن قدردانی از تلاشهای به عمل آمده توسط اعضای این شورا، گفت: اکنون که در پایان فعالیت پنج ساله دوم مرکز هستیم، پیشنهادهایی را شامل تقبل حداقل یک رویداد مشترک آموزشی در کشور متبوع خویش، دریافت نقطه نظر اعضا برای ارتقای سطح مرکز از منطقه ای به بین المللی، چرخش برگزاری شورای حکام در دیگر کشورهای عضو و همکاری کشورهای عضو مرکز در برنامه بین المللی خشکسالی IDI را در جهت توسعه همکاری ها در قالب مرکز درخواست می کنم.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که با مشارکت بیشتر اعضا و استمرار پشتیبانیها و تخصیص منابع مالی و فنی و سایر امکانات، مرکز منطقهای مدیریت آب شهری در اجرای مأموریتها و تحقق اهداف ترسیم شده خود به موفقیت های بیشتر در دوره پنج ساله سوم دست یابد و بتوانیم در دوره بعد شاهد ورود کشورهای بیشتری به شورای حکام باشیم.
براساس این گزارش، در آیین گشایش این اجلاس وزیر آب تاجیکستان، وزیر ایالتی منابع آب هندوستان، قائم مقام وزیر شهرداری ها و آب کشور عمان، مشاور وزیر آب عراق، معاون وزیر منابع آب سوریه، مدیرکل آب کشور مصر، سفیران کشورهای لبنان، هند و بنگلادش و نمایندگان کشورها و سازمان های عضو بونسکو –IHP و آکادمی آب نروژ حضور داشتند.