در بیانه پایانی دهمین همای بینالمللی انرژی بر لزوم حفظ محیط زیست، ارتقای بهرهوری و گسترش رقابت در صنعت برق جهان تاکید شد.
بهگزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، دهمین همایش بینالمللی انرژی عصر روز چهارشنبه 5 شهریورماه جاری با حضور رییس مجلس شورای اسلامی، وزیران نیرو و صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان انرژی اتمی بهکار خود پایان داد.
این همایش دوروزه با شعار "مدیریت منابع کارآمد، صنعت انرژی سرآمد" توسط کمیته ملی انرژی جمهوری اسلامی ایران و با همکاری وزارتخانههای نیرو و نفت و مشارکت دستگاههای اجرایی و موسسههای علمی ذیربط در سالن خلیج فارس پژوهشگاه نیرو برگزار شد.
بیانیه پایانی این همایش که از سوی کمیته برگزاری آن صادر شد، بهشرح زیر است:
خداوند متعال را شاکر و سپاسگزاریم که توفیق برگزاری دهمین همایش بینالمللی انرژی را در روزهای چهارم و پنجم شهریورماه 1393 مصادف با 26 و 27 اوت سال 2014 میلادی در تهران عنایت فرمود.
هیات اجرایی برگزارکننده همایش از مقامهای عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران، مقامهای خارجی، مسئولان سازمانهای منطقهای و بینالمللی و تمام سخنرانان کلیدی، شرکتکنندگان در میزگردهای تخصصی، نویسندگان، ارایهدهندگان مقالهها و حامیان همایش تشکر و قدردانی کرده و پس از جمعبندی مطالب ارایهشده در همایش، بهعنوان حسن ختام فرصت را مغتنم شمرده و به برخی از پیامهای مهم سیاستی اشاره میکند.
1- سه مقوله امنیت انرژی، دسترسی همگان به انرژی با قیمتهای منطقی و پایداری زیستمحیطی موضوعهایی است که در کنار یکدیگر بهصورت متعامل بایستی در سطح جهانی مورد پیگیری قرار گیرد. کشورهایی که در زمینه شاخصهای مرتبط با این سه موضوع سرآمد دیگران هستند، میبایست امکانات و تجربههای خود را در زمینه ارتقای این شاخصها در اختیار دیگران قرار دهند.
2- عدم دسترسی بخش عمدهای از جمعیت جهان به منابع متعارف انرژی از مسایل مهم جامعه کنونی بشری است. تمام دولتهای توسعهیافته و در حال توسعه باید به فراهمآوردن زمینه دسترسی آنان به تامین منابع متعارف انرژی توجه بیشتری کنند. صندوق اوپک برای توسعه بینالمللی (OFID) در این ارتباط نقش موثری را داشته است.
3- در چارچوب تعامل گستردهتر کشورها در حوزههای مختلف انرژی، افزایش همکاریها در زمینه تجارت، سرمایهگذاری، حملونقل، ترانزیت، انتقال دانش و فناوری، افزایش کارآیی و تبادل دانش و تجربهها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
4- تحقق توسعه پایدار ازجمله بهبود شرایط زیستمحیطی با استفاده بیشتر از منابع انرژیهای تجدیدپذیر (بهویژه انرژی بادی و خورشیدی) صورت میگیرد. همزمان با افزایش سهم انرژیهای تجدیدپذیر در بسیاری از کشورهای جهان، توجه به توسعه فناوری و استفاده از روشهای نوین بهویژه فناوریهای جدید تولید برق از انرژی بادی و اتخاذ سیاستهای مالی و اقتصادی مناسب برای توسعه سریعتر این فناوریها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
5- پس از چندین دهه رشد سریع کمی در تامین انرژی برق، ایجاد تحولی بنیادین و فراگیر بهمنظور ارتقا و توسعه کیفی صنعت برق ضروری است. بدین منظور سه مقوله حفظ محیط زیست، ارتقای بهرهوری و گسترش رقابت از اهمیت ویژهای برخوردار است. توسعه روشهایی نظیر تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی، بهرهگیری از توربینهای گازی کلاس F و همچنین توسعه واحدهای تولید همزمان برق و حرارت (CHP) که بازدهی صنعت برق را تا بیش از 50 درصد افزایش میدهد، ازجمله سیاستهای مهم وزارت نیرو است.
6- طبق پیشبینیهای بلندمدت، سوختهای فسیلی ازجمله نفت و گاز متعارف همچنان از جایگاه عمدهای در تامین انرژی جهان در آینده برخوردار بوده است و خواهد بود. بدیهی است که جمهوری اسلامی ایران از پیشرفت فناوریهای نوین در بهرهبرداری از منابع غیرمتعارف نظیر شنهای نفتی و گازی (Shale Gas, Shale Oil) که با تامین بخشی از نیازهای انرژی جهان در آینده در برقراری امنیت انرژی موثر خواهند بود، استقبال میکند.
7- توجه به نقش جمهوری اسلامی ایران در تولید و ترانزیت انرژی در منطقه که موجب کاهش هزینههای انرژی میشود، ضروری است. در این چارچوب حضور فعالانه دولت، جوامع دانشگاهی، نهادهای غیردولتی و بخش خصوصی در روند تصمیمگیری در سازمانها و تشکلهای بینالمللی و منطقهای فعال در زمینه انرژی ازجمله معاهده منشور انرژی ECT حایز اهمیت است.
8- جمهوری اسلامی ایران بهعنوان بزرگترین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان، مصمم است نقش خود را در بازارهای جهانی انرژی ایفا کرده و سهمی مناسب از تامین انرژی موردنیاز جهان را برعهده داشته باشد. واضح است که بهکارگیری تحریمهای اقتصادی با انگیزههای سیاسی، آثاری مخرب بر تولید و عرضه نفت و گاز داشته و موجب به خطر افتادن امنیت انرژی و اختلال در اصل دسترسی به منابع انرژی شده است. تحریمها همچنین موجب ایجاد اختلال در بازار انرژی و برهم زدن ثبات اقتصادی کشورها و جهان، ایجاد مانع در پیشبرد سیاستهای مربوط به توسعه پایدار و حتی بروز بحرانهای سیاسی و اجتماعی میشود و ناکارآمدی منابع را به همراه دارد. از این رو بایستی هرچه سریعتر در جهت حذف تحریمهای موجود اقدامهای لازم بهعمل آید.
9- هرچند رشد تولید برق از انرژی هستهای در جهان طی سالهای گذشته بهکندی انجام شده است، پیوستگی روند آن نشان میدهد که انرژی هستهای همچنان یکی از گزینههای اصلی تامین انرژی در آینده خواهد بود.
10- انجمنهای علمی و تشکلهای غیردولتی فعال در حوزه انرژی کشور که از تعدد و تنوع درخوری برخوردارند، نقش موثری در ترویج فرهنگ صرفهجویی انرژی، توسعه فناوریهای بومی و افزایش کارآیی در صنعت انرژی ایفا میکنند. تقویت نقش و جایگاه این تشکلها مستلزم حمایتهای موثر و فراهم آوردن بسترهای مساعد برای فعالیت آنهاست.
11- هوشمندسازی شبکههای انتقال، توزیع و اندازهگیری گاز و برق که نقش موثری در مدیریت و بهینهسازی مصارف انرژی دارد، مستلزم تسریع در ایجاد زیرساختهای مخابراتی و اندازهگیری لازم و تدوین پروتکلهای ارتباطی مناسب است.
مفاد این گزارش از طرف کمیته ملی انرژی جمهوری اسلامی اسلامی ایران برای مسئولان جمهوری اسلامی ایران، شورای جهانی انرژی، آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر و صندوق اوپک برای توسعه بینالمللی (OFID) و معاهده منشور انرژی (ECT) ارسال و پیگیری خواهد شد.